Brusel
3. marca (TASR) - Európska komisia (EK) v piatok prijala nové pravidlá
na zníženie prítomnosti arzénu v potravinových výrobkoch s cieľom zvýšiť
bezpečnosť potravín a bojovať proti rakovine. S odkazom na vyhlásenie
EK pre médiá o tom informuje spravodajca TASR.
Rozhodnutie EK vychádza z vedeckej správy Európskeho úradu pre
bezpečnosť potravín (EFSA) z roku 2021. Komisia už predtým vyzvala
členské štáty EÚ, aby monitorovali prítomnosť arzénu v potravinách.
"Tieto nové pravidlá sú ďalším dôkazom toho, že normy potravinovej bezpečnosti v EÚ zostávajú najvyššie na svete,"
uviedla eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella
Kyriakidisová s tým, že ide o súčasť Európskeho plánu boja proti
rakovine.
Nové opatrenie zníži povolenú koncentráciu anorganického arzénu v bielej
ryži a zároveň stanoví nové limity pre arzén v mnohých bežných
potravinách na báze ryže, v dojčenskej výžive, detskej výžive, ovocných
šťavách a soli.
Existujúce maximálne hladiny arzénu v potravinách boli stanovené v roku
2015 na základe stanoviska EFSA, v ktorom sa uvádza, že anorganický
arzén môže spôsobiť rakovinu kože, močového mechúra a pľúc.
Arzén je prítomný v nízkych koncentráciách v horninách, pôde a prírodnej
podzemnej vode, pričom ľudia sú tejto látke vystavení hlavne
prostredníctvom potravín a vody.
Priemyselné emisie, ako je ťažba a spaľovanie fosílnych palív, môžu
prispieť k vyšším úrovniam arzénu v životnom prostredí, rovnako ako
používanie hnojív, prostriedkov na ochranu dreva, insekticídov alebo
herbicídov, ktoré obsahujú kontaminant.
Anorganickému arzénu sú najviac vystavené deti do troch rokov. Riziko
prekročenia tolerovateľných úrovní príjmu anorganického arzénu hrozí
najmä ľuďom, čo konzumujú väčšie množstvá ryže a produktov na báze rias.
0